Nove smernice SZO: deca do 5 godina treba da provode manje vremena uz medije

Neophodno je da deca do pet godina provode manje vremena sedeći i koristeći digitalne medije, savetuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u novim smernicama o fizičkoj neaktivnosti, spavanju i ležanju ili sedenju kod dece.

Značajno vreme koje dete provodi uz digitalne uređaje bi trebalo da se zameni drugim aktivnostima kao što je aktivna igra, ali i da se teži da dete provodi više vremena sa roditeljima i starateljima u aktivnostima kao što su čitanje, pričanje priči, crtanje, pevanje, igre sa puzlama i kockama.

Slično kao što to čini Američka akademija pedijatara o čemu smo pisali ovde, SZO ne preporučuje da deca mlađa od 2 godine provode vreme uz digitalne medije uopšte. Deca od druge do pete godine ne bi tebalo da se izlažu digitalnim uređajima duže od jednog sata dnevno, savetuju stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije pritom ističući da je za decu u tom uzrastu optimalno da provode što manje vremena neaktivno uz digitalne medije.

Na osnovu dosadašnjih istraživanja u vezi sa upotrebom medija i fizičkim posledicama koje SZO citira u svojim smernicama, zaključuje se da smanjenje vremena provedenog uz medije a povećanje vremena provedenog aktivno i u igri sa roditeljima kod dece dovodi do smanjenja gojaznosti a do poboljšanja motornog razvoja, kognitivnog razvoja i celokupnog psiho-socijalnog zdravlja.

Iako postoje različita mišljenja o tome koliki je zaista uticaj medija na publiku, SZO ističe da se do sada nije pokazalo da smanjenje vremena uz medije dovodi do nekakvih štetnih posledica po zdravlje, te da stoga ovakva praksa može samo da koristi.

Svetska zdravstvena organizacija u smernicama još ističe i negativne efekte fizičke neaktivnosti kod dece, manjka sna, ali i celokupnog životnog stila koji se temelji na značajnom slobodnom vremenu utrošenom u sedenju, ležanju i aktivnostima koje zahtevaju nizak nivo utrošene energije. Smernice SZO u celosti pročitajte ovde.

Valentina Sigeti

 

photo: <a href=”https://www.freepik.com/free-photos-vectors/technology”>Technology photo created by freepik – www.freepik.com</a>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *