Korisne platforme za nastavu na daljinu: Učimo srpski

Vanredna situacija primorala je obrazovni sistem da se iznenada i u što kraćem roku „digitalizuje”. Nastava na daljinu nije bila poznat koncept većini prosvetnih radnika, ali ni učenicima. Ipak, nove zadatke olakšale su im postojeće platforme na Internetu poput sajta Učimo srpski.

Foto: ucimosrpski.rs

Branka Bubanj, autorka i osnivačica platforme na kojoj se mogu naći video predavanja iz gramatike i književnosti, kao i kvizovi za proveru znanja, navodi da će nastavnici poučeni ovim iskustvom u budućnosti morati više pažnje da posvete digitalnom opismenjavanju.

„Pretpostavljam da će i ubuduće onlajn nastava biti aktuelna, nadam se ne zbog ovakve situacije, već zbog činjenice da je učenje na daljinu omogućilo đacima da imaju iste mogućnosti sticanja znanja pronalazeći platforme za učenje koje im najviše odgovaraju. Ovo je neprekidni tok koji i nastavnicima daje mogućnost da se izraze na drugačiji način, da pokažu svoju kreativnost, ali i da razmenjuju iskustvo i znanje”, navodi ona i dodaje da je koordinacija među nastavnicima ispočetka bila usporena i da je svako na svoj način, koristeći različite platforme, organizovao nastavu.

„To je kod đaka i roditelja stvaralo dodatni napor da se usklade sa različitim zahtevima, a tu je i obim gradiva koji je ostao isti bez obzira na činjenicu da sve ono što bi đaci učili u školi, sada moraju samostalno da urade uz pomoć nastavnika i roditelja. Đaci i roditelji su hteli to ili ne, savladali niz veština prateći nastavu na daljinu”, zaključuje Bubanj.

Platforma Učimo srpski organizovana je tako da se kursevi i kvizovi biraju po školskim lekcijama ili razredima osnovne škole. Veliki deo sadržaja je potpuno besplatan, a postoji mogućnost i uplate članarine, te je za redovne članove ponuđeno više mogućnosti i više sadržaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *