PISA test: Ispod prosečne čitalačke pismenosti trećina učenika iz Srbije

Na PISA testu, sprovedenom od aprila do juna prošle godine, potvrđeno je da 38 odsto učenika u Srbiji ne dostiže prosečnu čitalačku pismenost.

Istraživanje je sprovedeno u 190 škola u Srbiji među oko 8000 petnaestogodišnjaka. Od šest prolaznih ocena koje postoje na ovom testu, učenici iz Srbije ocenjeni su dvojkom za razumevanje pročitanog teksta koje je važno za kritičko iščitavanje sadržaja i učešće učenika u savremenom društvu. 

Izvor: ranac.rs

Pored čitalačke, rešavani su i testovi iz matematičke, naučne, globalne i finansijske pismenosti. PISA uključuje i upitnik o porodičnoj situaciji i sociokulturnom položaju učenika, kao i o njihovoj percepciji škole. 

Učenici u Srbiji su u zaostatku za više od jedne godine školovanja u odnosu na vršnjake iz zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a devojčice imaju bolje rezultate  oddečaka u čitanju za gotovo 30 bodova, što takođe predstavlja jednu godinu školovanja. 

PISA testi je Međunarodni program procene obrazovnih postignuća učenika (Programme for International Student Assessment) koji se održava svake tri godine počev od 1997, a ove godine prva dva mesta su zauzele Kina i Singapur. Test služi kao analiza obrazovnog sistema i pomože državama da donose odluke o daljem unapređenju i razvoju.

Ovde možete pogledati zadatke na PISA testu 2018.

Darija Stjepić

Izvor: pisa.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *