Uspešno realizovan prvi kamp medijske pismenosti

Kamp medijske pismenosti koji je organizovala Novosadska novinarska škola održan je u Sirogojnu od 13. do 18. avgusta u okviru projekta „Digitalni pogon“ i tom prilikom se u oblasti medija i osavremenjivanja nastave upotrebom novih tehnologija usavršavalo 20 dece i 10 nastavnika.

Na kampu su učenici i nastavnici kroz interaktivne radionice učili kako da razlikuju različite vrste novinarskih žanrova, da prepoznaju dezinformacije i uspešno ih dekonstruišu, kao i neverbalne znakove odavanja informacija. Razvoju veština kritičkog iščitavanja medija, koje je jedna od osnovnih kompetencija medijski pismenog pojedinca, posvećena je pažnja i kroz radionice o namerama i načinima ubeđivanja u reklamama i videima omiljenih vlogera. Nastavnici i učenici su se zajedno na radionicama snimanja i montiranja osposobljavali da kreiraju kreativne medijske proizvode u skladu sa školskim planom i programom. Učenici su uz pomoć nastavnika, koji su bili u ulogama mentora, kreirali 10 medijskih proizvoda inspirisanih lekcijama iz istorije, geografije, biologije, srpskog i engleskog jezika, te likovne kulture. Snimljeno je pet video priloga, tri radijska intervjua i dve foto-reportaže.

Na kampu je učestvovalo 20 dece osnovnoškolskog uzrasta i 10 nastavnika i bibliotekara iz Vrbasa, Apatina, Novog Sada, Beograda i Novog Pazara.

Kamp medijske pismenosti održan je prvi put, a realizovaće se i narednih godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *