Primeri prezentacija za časove medijske pismenosti

Učesnici treninga o proveri podataka, koji je organizovala Novosadska novinarska škola, izradili su edukativne materijali o naučenim lekcijama i alatima za dekonstrukciju dezinfromacija.

Deo materijala koji su izrađivali novinari nakon kursa o proveri podataka jesu vodiči i priručnici u kojima su detaljno objašnjeni postupci za korišćenje servisa za fotoforenziku, pretragu podataka ili analizu profila na društvenim mrežama. Vodići mogu služiti kao podsetnici za proveru podataka medijskim redakcijama i studentima novinarstva.

Drugi deo edukativnih materijala su prezentacije koje su izrađivali prosvetni radnici i koji može koristiti drugim nastavnicima kao primer na koji način je moguće baviti se temom lažnih vesti i medijske pismenosti na školskim časovima. Uz prezentacije, osmišljene su i pripreme za časove.

U nastavku ovog teksta su linkovane sve prezentacije koje su izrađivali prosvetni radnici, dok se vodiči za novinare i studente nalaze na ovom linku.

Autori: Lidija Đerović i Aleksandar Mladenović




Autorke: Nuvara Agović i Mirsada Halilović



Autorke: Svetlana Beljanski i Natalija Trbović Toljagić



Edukativni materijalu su nastali u okviru projekta Countering disinformation in Subotica, Zrenjanin, Kragujevac and Novi Sad koji je podržala Ambasada Republike Nemačke. Materijali ne odražavaju nužno stavove donatora projekta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *