Dan bezbednosti na Internetu: 86 odsto dece i mladih od devet do 17 godina u Srbiji intenzivno koristi internet

Skoro trećina roditelja ne razume kako koristiti sigurnosne funkcije na detetovim društvenim mrežama, aplikacijama ili igricama koje koristi, dok svaki deseti ne poštuje predložene smernice o starosti, pokazuju istraživanja australijske Kancelarije poverenika za bezbednost, prenosi portal New daily.

Foto: bruce mars (Pexels)

Prekomerna upotreba digitalnih tehnologija jedan je od ozbiljnih oblika zloupotreba koji se prijavljuju Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu, navela je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, prenosi list Danas.

„S obzirom da 86 odsto dece i mladih od devet do 17 godina u Srbiji intenzivno koristi internet neophodno je podizati njihovu digitalnu pismenost i bezbednost“, rekla je Matić.

Deca provode na internetu više od tri sata dnevno, pri čemu su starija deca u proseku i do četiri i po sata dnevno, a vikendom između četiri i sedam sati dnevno, navela je ona i dodala da zato ovo treba biti važna tema u javnosti.

„Ključna je edukacija i dece i roditelja o tome da je važan kvalitet vremena koje provode onlajn, da korišćenje digitalnih tehnologija bude usmereno ka pozitivnim potencijalima, kreativnoj upotrebi i razvoju digitalnih veština“, rekla je Matić, prenosi Danas.

Unicef je prošle godine sačinio prvi digitalni vodič za bezbednost dece na internetu u Srbiji pod nazivom „Deca i internet – pametno od početka“.

“Vodič je namenjen roditeljima ili starateljima, vaspitačima i učiteljima dece uzrasta od četiri do osam godina, deci i svima koji učestvuju u njihovom obrazovanju i vaspitanju, sa ciljem informisanja i pružanja podrške deci predškolskog i mlađeg školskog uzrasta da bezbedno i konstruktivno koriste digitalne uređaje i internet”, navedeno je tada u saopštenju, a vodič se nalazi na ovom linku: https://digitalni-vodic.ucpd.rs/.”

Darija Stjepić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *