Radovi srednjoškolaca i profesora: ekonomija, filozofija, istorija, sociologija i srpski jezik

Na letnjem kampu medijske pismenosti u Sirogojnu učenici srednjih škola kreirali su 8 video priloga, jednu radijsku reportažu i audio-vizuelnu prezentaciju. Sve teme koje su predstavljene u radovima su deo gradiva nastavnih predmeta osnova ekonomije, filozofije, istorije, sociologije i srpskog jezika, a neki su se okušali i u kreiranju pravih medijskih audio i video reportaža iz Sirogojna.

Učenici ekonomske škole predstavili su u dva videa o akcijskom i bankarskom kapitalu.

Filozofske teme takođe su motivisale učenike. Promišljajući o društvenim promenama kroz vreme i konceptu iskustvene odnosno lične mudrosti i drevnih teorija, učenici su snimali i izmontirali video intervjuišući svoje nastavnike filozofije i književnosti.

Predstavljanjem gradiva iz istorije o Drugom svetskom ratu, učenici su odlučili da se bave zanimljivim pitanjem ishrane vojnika koja je uticala na njihove rezultate u borbama. Druga grupa učenika predstavila je fenomen istorijskih oksimorona u adio-vizuelnoj prezentaciji.

Istorijski oksimoroni

Gamatika srpskog jezika, odnosno različiti dijalekti srpskog bila je inspirativna tema grupi učenika koji su na osnovu dela Stevana Sremca “Zona Zamfirova” predstavili timočko-prizrenski govor, i “preveli ga” na standardni jezik.

Iz nastavnog predmeta hemije, učenice su napravile video o kristalizaciji, odnosno praksi šećerenja meda, i tom prilikom razgovarale sa lokalnom proizvođačicom.

Baveći se sociološkim fenomenima, prezicnije modernim kanalima komunikaciranja, društvenim mrežama i fenomenom “selfija” učenice su uradile novinarske intervjue i predstavile u formi video zapisa.

Grupa učenika oprobala se i u drugim novinarskim žanrovima, snimajući i montirajući katku reportažnu emisiju i radijsku reportažu o samom etno selu i muzeju na otvorenom “Staro selo” u Sirogojnu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *