Deca i tinejdžeri na Instagramu

2015. godine, popularni sajt Buzzfeed je objavio tekst o tome kako da se kreira uspešna Instagram objava. Novinar Sem Strjaker  je za pomoć na putu ka uspehu u svetu društvenih mreža pitao svoju šesnaestogodišnju sestru, Grejs.

Prema mišljenju ove devojčice, svi korisnici društvenih mreža treba da poštuju striktna pravila pri objavljivanju sadržaja, ako žele da budu uspešni. Za Grejs, tajming je sve. Postoje pravi i pogrešan trenutak za objavljivanje, ako se žele steći novi pratioci. Jutro nije dobro vreme. Lajkovi u najvećem broju stižu predveče, kada su svi uz svoje telefone. Takođe, po njoj postoje i pravila za selfije. “Objavljuj ih sporadično.Ako misliš da izgledaš dobro, okači to na Instagram, ali onda malo sačekaj do sledećeg puta.” rekla je Grejs i tada je dodala da se “selfiji objavljuju samo kada su dobri”.

U ovom trenutku, na Instagramu postoji preko 360 miliona fotografija koje su objavljene uz heštag #selfie. Dnevno, na ovoj platformi objavi se preko 95 miliona fotografija i videa.

Nastala 2010 godine, Instagram je društvena mreža u čijoj srži su fotografije. Slično Tviteru korisnici ove platforme, takođe mogu da „lajkuju“, „teguju“ i prate sadržaj drugih članova. Od juna ove godine, Instagram broji milijardu članova. Prema istraživanju marketinške agencije Electa Digital,  ukupan broj korisnika Instagram-a u Srbiji trenutno iznosi 1.2 miliona. To je čak tri puta više nego u 2015. godini, kada je ta brojka bila 360 hiljada. Danas, samo osoba između 13 i 24 godine, na Instagramu u Srbiji ima oko 600 hiljada.

Međutim, ove brojke nisu nužno najpreciznije. Ova društvena mreža podleže Aktu o očuvanju privatnosti dece na internetu i zahteva od svojih članova da imaju 13 ili više godina pri registraciji. Ipak, jer platforma ne traži nikakav dokaz o starosti svojih članova, taj segment registracije se veoma lako zaobilazi upisivanjem drugog datuma rođenja.

Zarad bezbednosti, prenosimo vam nekoliko korisnih saveta za roditelje kako da prate dečij korišćenje Instagrama, sa portala Lifewire. Takođe, ovi saveti su vrlo primenjivi i na one malo starije korisnike.

Učinite profil privatnim

Opcija “Private Account” na Instagramu zaključava profil, tako da sadržaj mogu da vide samo njegovi pratioci. Tako da, umesto celog sveta, tom nalogu imaju pristup samo osobe kojima je korisnik dozvolio da ga prate. Na ovaj način smanjuje se broj neželjenih posmatrača i povećava se sigurnost profila.

Obrišite nepoznate osobe sa liste pratilaca

Kao i društvena mreža Twitter, Instagram funkcioniše po principu pratilaca. Svako sa profilom na društvenoj mreži, potencijalno ima pristup slikama i snimcima koje deca i ostali korisnici objavljuju. Preporučuje se da s vremena na vreme prođete kroz listu pratilaca na profilul deteta i obrišete profile osoba koje ono ne poznaje. U dečijoj glavi, veći broj pratilaca može da predstavlja merilo popularnosti ili statusa, ali treba da im objasnite da dostupnost privatnih slika nepoznatim osobama treba da bude onemogućena zarad njihove bezbednosti.

Isključite geolociranje fotografija

Geolociranje je opcija da Instagram pored objavljene fotografije objavi i preciznu lokaciju na kojoj je fotografija načinjena. Ovo je veoma korisno lopovima i ljudima koji potencijalno uhode nekoga s obzirom na to da je informacija vrlo lako dostupna. Instrukcije za isključivanje ove opcije mogu se naći na ovom linku

Budite pažljivi sa ličnim informacijama koje ostavljate na profilu

Instagram ostavlja mogućnost korisniku da u posebnom odeljku ostavi svoje lične podatke, kao što su puno ime i prezime, broj telefona i sl. Uverite se da nije ostavljen ijedan podatak pomoću kog bi neko mogao da stupi u kontakt sa detetom na bilo koji način van Instagrama.

Instagram, u ovom trenutku uživa mnogo više pažnje među decom i tinejdžerima nego Facebook. Upravo zbog toga, neophodno je uticati na to da njihovo ponašanje na ovoj mreži bude bezbedno, zarad njih i njihovih vršnjaka.

Milovan Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *