Održan prvi kamp medijske pismenosti za srednjoškolce

U Etnoselu Sirogojno, u okviru projekta Digitalni pogon, od 19. do 24. avgusta održan je, nakon kampa za osnovce i prvi medijski kamp za srednjoškolce. U raznovrsnim aktivnostima ove škole medijske pismenosti, koje je osmislio i sprovodio tim Udruženja Biblioteke plus, učestvovali su profesori i učenici iz srednjih škola iz Loznice, Kruševca, Bačke Palanke, Požege, Kragujevca, Vranja i Beograda.

Polaznici Letnje škole uzimaju izjave od reditelja Milutina Petrovića

Cilj kampa bio je realizacija programiranog individualnog medijskog rada uz kolektivnu raspravu o pojedinim značajnim fenomenima akturelnog medijskog konteksta, dok je osnovna ideja bila da se kroz raspravu i aktivno učešće stručnjaka, mentora i učenika ukaže na najznačajnije tendencije promena pozicije knjige, filma, radija i televizije do razumevanja zloupotrebe interneta i medijskih manipulacija. Glavne aktivnosti bile su raspodeljene u tri celine: jutarnje aktivnosti bile su vezane za samostalan rad učenika i produkciju elektronskih sadržaja na zadatu i slobodnu temu; poslepodnevni termin bio je namenjen debatama na pojedine teme dok je večernji posvećen odabranim filmovima.

Učenici su su bili uzrasta od 15 do 17 godina, a grupu mentora sačinjavali su profesori srpskog jezika i književnosti, profesori engleskog jezika, verske nastave, filozofije, fizike, školski psiholozi i bibliotekari. Rad na kampu vodili su dr Maja Vukadinović, predavač na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i Zoran Hamović, predsednik Udruženja Biblioteka plus.

Nataša Đelošević, prvog dana boravka, učesnike kampa podsetila je na desetogodišnje iskustvo u radu na medijskoj pismenosti u okviru teme Elektronska knjiga i medijsko proširenje sadržaja na osnovu projekta Internest.

Pažljivi slušaoci…

Drugog dana u debati pod nazivom Televizijske serije – budućnost filma učestvovali su Milutin Petrović, reditetelj, Vladislava Vojnović, dramaturškinja i spisateljica, Saša Radojević, kritičar i urednik na RTS, Ljiljana Stojković, urednica Dečjeg programa, RTS. Razgovor je bio usmeren na poziciju filmske umetnosti u digitalnom dobu i načinu na koji se savlađuju promene u produkciji filma i izazovima pretvaranja filma u televizijsku seriju.

Profesor univerziteta umetnosti, dr Aleksandar Luj Todorović, svojim uvodnim predavanjem Misliti digitalno izazvao je veliki broj različitih mišljenja kako profesora tako i učenika. I podelu na digitalne optimiste i digitalne pesimiste. U raspravi je učestvovala i Ljubica Arsić, književnica koja je davala primere načina opstanka i kreatinog prisustva savremene književnosti u digitalnom okruženju.

Veoma aktuelna i provokativna tema Lažne vesti – lažna javnost, o kojoj je govorio Dragan Janjić, glavni urednik agencije Beta, više je motivisala profesore da učestvuju u raspravi dok su učenici bili manje aktivni.

Milica Janjatović, saradnica Novosadske novinarske škole, načinila je dve fokus grupe, jednu od učenika a drugu od profesora, i anketirala ih na temu medijske pismenosti.

Završni deo kampa bio je posećen razgovoru o filmovima TV mreža (1976) i Društvene mreže (2010), kao i reviji i analizi radova koji su urađeni mobilnim telefonom i montirani u specifičnim uslovima kampa. Kvizom znanja završen je radni deo kampa. Cilj kviza bio je da se proveri i rezimira stečeno znanje tokom kampa.

Polaznici Letnje škole u razgovoru sa Vladislavom Vojnović, Ljiljanom Stojković,
Milutinom Petrovićem i Sašom Radojevićem

Planiran je i nastavak rada: pored tekstova i medijskih priloga koje će o kampu napraviti predavači, zaduženja su dobili profesori mentori i učenici.

Za teme iz oblasti medijske i informacijone pismenosti Politikin zabavnik je uputio otvoreni poziv na saradnju, kako učenicima tako i mentorima.

Učenicima je dat zadatak da tokom meseca septembra (od 1 do 30.) vode ‘medijski dnevnik’ u kome bi trebalo da označe vreme korišćenja pojedinih medija tokom dana kao i vrstu sadržaja. Podaci iz medijskog dnevnika biće korišćeni u analizi o kojoj sledi rasprava tokom daljih aktivnosti u projetu Digitalni pogon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *