Vizualna senzitivnost: Retuširani život

Ljudski um jedna je ogromna vizualna biblioteka. Čitav svet percipiramo i obrađujemo kroz slike, pa se tako veliki deo onoga što o svetu znamo temelji upravo na njima. Šta se dešava kada slike koje dominiraju našim digitalnim okruženjem postanu našminkana realnost, pitanje je koje otvara Pandorinu kutiju?

Koliko ste puta, pre objavljivanja na mreže, slike provukli kroz neke od filtera, dodavali senke, menjali boje… Koliko ste puta iskoristili takozvani bjutifejs, koji na snimcima i fotografijama skida bore, pegla nesavršenosti, dodaje trepavice i povecava usne?

Danas je trend obrađivanja slika veliki, a Instagram i druge društvene mreže mesta su na kojima, posle na desetine napravljenih selfija ili fotografija objavljujemo samo onu na kojoj smo, po našem mišljenju, najlepše ispali. Tako, uz pomoć efekata i podešavanja, na mrežama ljudi često postaju lažna verzija sebe… Gde to vodi i zašto je važno da naučimo da čitamo ono što je iza slike – pogledajte u novoj epizodi VIZUALNE PISMENOSTI.

Izvor: Media & Reform centar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *