Novi TV serijal o deci i medijima

U okviru projekta „Mediji u životu deteta“ koji realizuje Novosadska novinarska škola kreirana su 3 video zapisa o medijskim fenomenima koji utiču na život dece kao što je upotreba medija, štetan sadržaj, lažne i manipulativne informacije.  Na ovaj način će se kompleksni medijski fenomeni kao što je uticaj medija, štetan medijski sadržaj i dezinformacije približiti široj publici i doprineti povećanju nivoa medijske pismenosti.

U trećoj epizodi serijala stručnjaci su govorili o upotrebi medija, sa posebnim naglaskom na digitalne uređaje.

Razvoj pametnih telefona omogućio je da svako od nas u svom džepu ima pristup različitim medijskim sadržajima u najprivlačnijim formatima. Vrlo aktivni korisnici pametnih telefona i Interneta su i deca, koju virtuelni svet veoma privlači i koja često znatan deo svog slobodnog vremena provode uz igrice ili gledajući videe na mreži. Pogledajte treću epizodu ovde:

Druga epizoda u novom serijalu o deci i medijima bavi se medijskim sadržajima koji se smatraju štetnim po decu i maloletnike i otvara pitanje kako sačuvati decu od ovih uticaja i razgovarati sa njima o ovim sadržajima.

Bez razvijene kritičke svesti, deca ne mogu da razumeju i preispitaju štetne sadržaje u medijima. Decu bi trebalo podučiti da se svaki put prilikom gledanja štetnog sadržaja zapitaju kako se taj sadržaj prikazuje – da li se koristi bez razloga ili je ključno za razvoj priče, da li se koristi na duhovit način ili se humor koristi kako bi se ublažile posledice, da li se prenosi određena poruka i da li je nasilje ili govor mržnje prikazano kao jedino rešenje za datu konfliktnu situaciju.

Prva epizoda u novom serijalu o deci i medijima u okviru projekta „Mediji u životu deteta“ bavi se dezinformacijama i prevarama na Internetu.

Decu treba podučiti da sadržaj koji gledaju, slušaju, čitaju uvek preispitaju – kako je taj sadržaj nastao, da li nam je poznat izvor informacija, da li su podaci logički mogući ili se radi o izmišljenim pojavama, da li su svi akteri priče imali priliku da se izjasne. Važno je razviti kritičku svesti kod dece prema sadržaju kom se izlažu kako bi mogli prepoznati, razumeti i preispitati lažne vesti u medijima i druge prevare na Internetu. Pogledajte celu prvu epizodu ovde:

Serijal je nastao u okviru projekta „Mediji u životu deteta“ koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije a realizuje Novosadska novinarska škola.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *